VerDuS SURF op koers en richting oogstfase
Het programma VerDuS SURF was in het najaar van 2018 halverwege zijn looptijd. In de afgelopen periode vond een mid term-review plaats om te bepalen of het programma op koers ligt en welke aanpassingen denkbaar zijn om in de resterende looptijd de doelstellingen te behalen. Gebleken is dat VerDuS SURF zich als geheel veelbelovend ontwikkelt, dat de ruimtelijke aspecten explicieter aandacht verdienen en dat Platform31 een sterkere rol in de kennisdisseminatie kan spelen.
De mid term-review startte met een zelfreflectie door het VerDuS-bureau en de Programmacommissie SURF. Deze werd met achterliggende documenten ter hand gesteld aan een evaluatiecommissie die bestond uit drie onafhankelijke deskundigen uit wetenschap, beleid en praktijk. Daarnaast bogen de vijf grote nationale SURF-projecten zich via een intervisietraject over de kenniscocreatie binnen hun project met een doorkijkje naar de werkwijze binnen SURF in het algemeen.
Waardering
De onafhankelijke evaluatiecommissie is van oordeel dat het programma als geheel goed op koers ligt. Ze waardeert de flexibiliteit in de uitvoering van de projecten, zoals de manier waarop er wordt omgegaan met knelpunten en met inhoudelijke vraagstukken die tussentijds opkomen. De evaluatiecommissie geeft ook aan onder de indruk te zijn van de gekozen doelstelling van het programma: het verbinden van onderzoek, praktijk en beleid. De variatie van grote langlopende projecten en kleine kortlopende projecten biedt gelegenheid voor financiering van verschillende typen vraagstukken en projectvormen.
Wel constateert de evaluatiecommissie dat de administratieve lasten voor deelnemende partijen hoog zijn. Ook blijkt de kenniscocreatie – wetenschappelijk onderzoek met praktijkpartijen in bijvoorbeeld living labs – niet altijd even gemakkelijk. De evaluatiecommissie is positief over de strategieën die zijn gevonden om hier tijdens de looptijd van de projecten mee om te gaan om het onderzoek alsnog doorgang te laten vinden.
Ruimtelijke aspecten
Wat betreft de inhoudelijke focus constateert de commissie dat vier van de vijf grote nationale projecten over mobiliteit en bereikbaarheid gaan. Het thema ruimte, dat binnen VerDuS SURF ook centraal staat als maatschappelijke opgave, is hierbij nog onvoldoende expliciet aan bod gekomen. Wel liggen er genoeg kansen om de ruimtelijke aspecten in de resterende looptijd sterker naar de voorgrond te brengen.
Ook adviseert de evaluatiecommissie om de grote nationale en middelgrote internationale VerDuS SURF-projecten onderling van elkaar te laten leren, bijvoorbeeld waar het gaat om kennisdisseminatie. Nu de oogstfase aanbreekt, wordt inzet op kennisdisseminatie des te belangrijker. De evaluatiecommissie vindt de eerste resultaten veelbelovend wat dat betreft. Aangemoedigd wordt dat Platform31 een sterkere rol gaat spelen in de kennisdisseminatie naar praktijkpartijen.
Uitwerking aanbevelingen
De Raad van Toezicht VerDuS, de VerDuS-directie en de Programmacommissie SURF nemen de aanbevelingen van de evaluatiecommissie, waaronder suggesties uit de zelfreflectie, graag ter harte. Deze worden op korte termijn uitgevoerd of ingezet.
Download hier het volledige evaluatierapport (PDF).