ENabling LARGE-scale integration of technology hubs to enhance community resiliency via DDS in various urban FWE nexuses

ENLARGE | beslissingsondersteuning bij natuurlijke en menselijke stressfactoren

De weerbaarheid van gemeenschappen hangt in grote mate samen met de stedelijke Food-Water-Energy (FWE)-nexus. Met het project ENLARGE wordt een nieuw Decentralised Decision Support System (DDSS) voor beleidsmakers ontwikkeld om steden beter bestand te maken tegen natuurlijke en door de mens veroorzaakte stressfactoren. Het nieuwe DDSS kan gebruikt worden om verschillende planningscenario’s in de stedelijke FWE-nexus te simuleren en te testen. Ook kan ermee beoordeeld worden hoe verschillende technologieën synergetisch kunnen worden geïntegreerd, rekening houdend met de kosten en baten en de sociale gelijkheid. Met ENLARGE worden duurzame actieplannen opgesteld om de water-, koolstof- en ecologische voetafdruk van de grootstedelijke gebieden Amsterdam, Miami en Marseille tot een minimum te beperken. Hiermee kan de veerkracht van de gemeenschappen vergroot worden en het operationele risico als gevolg van klimaatverandering verminderd worden.

Het consortium
Vanuit Nederland zijn betrokken: prof. dr. ir. Nick van de Giesen, dr. ir. Edo Abraham, prof. dr. ir. Arjan van Timmeren, dr. Marie-Claire ten Veldhuis, Chelsea Kaandorp MSc, dr. Igor Tempels Moreno Pessoa (allen Technische Universiteit Delft) en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitian Solutions (AMS)