Nieuwe vormen van governance bij transformaties

SMART-U-GREEN | conflicterende perspectieven rond het ommeland

SMART-U-GREEN bestudeert het omgaan met conflicterende perspectieven die een rol spelen bij transformaties in het overgangsgebied tussen de stad en de groene omgeving. Het project draagt bij aan de ontwikkeling en implementatie van nieuwe vormen van governance waarin transdisciplinaire kennisontwikkeling en conflicterende perspectieven onder de gebruikers van het stedelijke landschap binnen planningregimes worden meegenomen. Nieuwe opties worden uitgeprobeerd in experimentele gebiedsontwikkeling met een focus op de allocatie en het gebruik van groene (stadsrand-)gebieden.

Het consortium
Vanuit Nederland zijn betrokken: dr. Matthijs Hisschemöller (Erasmus Universiteit Rotterdam en projectleider van SMART-U-GREEN) en regio Drechtsteden

 • Interview (mei 2020)

  JPI Urban Europe interviewde de onderzoekers in mei 2020.

 • Bijdrage aan Verbindingsfestival #2, 29 sep 2020

  Matthijs Hisschemöller verzorgt een sessie op het tweede online Verbindingsfestival. Meer informatie op de website.

 • Resultaten en publicaties

  Lees hier een korte samenvatting van het project (PDF) en kijk voor alle overige documenten in de Kennisbank.

   

 • Uitkomsten Nederlandse deel | Handreiking Drechtsteden in transitie (november 2020)

  In de Drechtsteden zoekt een coalitie van burgerinitiatieven, organisaties en ondernemers naar nieuwe manieren om samen met gemeente en bedrijfsleven sociale, ecologische en economische duurzaamheid vorm te geven. Zij vormen een drijvende kracht achter de transitie naar meer duurzame stedelijke landschappen, of het nu gaat om energie, voedsel, zorg, wonen of samenleven. De onderzoekers van Smart-U-Green leidden een dialoog waarin twintig van deze stakeholders voorstellen bespraken voor transitie-experimenten die de kwaliteit van het stedelijke landschap in de Drechtsteden kunnen verbeteren.

  Meer lezen:

  • Korte samenvatting op website van DRIFT (link)
  • Het totale rapport (PDF)