3 februari 2020 NWO Utrecht

VerDuS SURF Pop Up Meeting 2020

Ook in 2020 kwamen de VerDuS SURF Pop Up-projecten weer bij elkaar om kennis en informatie te delen. De bijeenkomst van 2020 vond plaats op 3 februari bij NWO Utrecht en werd bezocht door zo'n dertig betrokkenen van NWO, Platform31 en verschillende universiteiten en hogescholen.

Na een korte introductie door middagvoorzitter Ymkje de Boer (VerDuS) gaven vier onderzoekers een presentatie over hun afgeronde project.

Karst Geurs (Universiteit Twente) vertelde over de eerste lessen uit twee MaaS-experimenten die hij volgt en die nog niet helemaal afgerond zijn. (‘Evaluatie en opschaling van Mobility as a Service Experimenten’ | PDF)

Joeri Naus (UvA) vertelde over de benadering die hij en Michaela Hordijk ontwikkeld hebben om water en energie te koppelen in de Metropoolregio Amsterdam.(‘Circulair potentieel: Koppelkansen Water en Energie in de MRA’| PDF)

Huub Ploegmakers (Radboud Universiteit) gaf de resultaten van het onderzoek naar de opkomst van snelfietsroutes in Nederland, dat hij samen met Fariya Scharmeen en Arnoud Lagendijk heeft uitgevoerd. (‘Opschaling van snelfietsroutes voor een duurzame, filevrije mobiliteit’ | PDF)

Julia Kneer (Erasmus Universiteit Rotterdam) vatte de uitkomsten samen van haar onderzoek naar empowerment van jonge vluchtelingen met de inzet van leeftijdsgenoten en social media. (‘HOMIES’ | PDF)

Joeri Naus vertelt over koppelkansen voor water en energie in Amsterdam.

Na de vier presentaties stelde Ymkje de Boer de zeven laatste Pop Up-projecten (tweede ronde 2019) kort voor in samenspraak met de aanwezige vertegenwoordigers ervan in de zaal. En na een korte pauze was het dan de beurt aan de zes Pop Up-projecten van de eerste ronde in 2019. Deze projecten zijn inmiddels gestart met de uitvoering en gaven elk aan de hand van ene korte pitch aan waar hun onderzoek over gaat.

  • Slimme mobiliteit voor beleidsmakers
    door Nick Juffermans (Goudappel Coffeng) – zonder slides
  • Het adaptieve vermogen van stedelijke intermediairs
    door Merlijn van Hulst (Universiteit van Tilburg) – PDF
  • Verwijdering van residentiële parkeerfaciliteiten en veranderingen in reisgedrag
    door Stephanie Geertman (Universiteit Utrecht) – PDF
  • Ruimte voor werken
    door Eric Koomen (Vrije Universiteit) – PDF
  • Het nieuwe normaal: een interactieve routekaart voor het mainstreamen van stedelijke klimaatadaptatie
    door Jannes Willems (Erasmus Universiteit Rotterdam) – PDF
  • Het Algoritmisch Atelier: Publieke Waarden in Mobiliteitshubs
    Rianne Riemens (Universiteit Utrecht) – PDF

Ter afsluiting van de middag vertelde Ymkje de Boer over VerDuS als geheel en wat het betekent om onderdeel te zijn van deze kenniscommunity. Ze gaf aan dat er binnen VerDuS SURF veel aandacht is voor samenwerking en dialoog met praktijkprofessionals en deed uit de doeken hoe de kennisdisseminatie binnen VerDuS wordt vormgegeven en hoe VerDuS en afzonderlijke projecten daarin kunnen samenwerken (PDF).

Aansluitend was er een borrel.