Gepubliceerd op 10 februari 2020

Collaboratief wonen – tips voor een weerbarstige praktijk

De praktijk van collaboratieve woonvormen waarbij samengewerkt wordt tussen bewoners en woningcorporaties is weerbarstig. Alhoewel woningcorporaties ervoor openstaan om bewoners meer inspraak te geven, blijkt het voor professionele organisaties lastig te zijn om zaken uit handen te geven. Het VerDuS Pop Up-project Samen Wonen Samen Onderzoeken heeft aan de hand van actieonderzoek in de praktijk tips opgeleverd over hoe het proces tussen corporaties en huurders beter kan verlopen.

Bewoners meer verantwoordelijkheid geven in het beheer vraagt enerzijds om vertrouwen en loslaten, en anderzijds om ondersteuning, zodat mensen zich niet in het diepe gegooid voelen. De stap naar eigendomsoverdracht is vaak nog een brug te ver, ook omdat dit kan botsen met de interne waarden en doelen van woningcorporaties.

Het project Samen Wonen Samen Onderzoeken dat in 2019 werd afgerond, toont aan dat actieonderzoek kan bijdragen aan de vooruitgang en verbetering van deze samenwerking, onder meer doordat wederzijdse verwachtingen en (on)mogelijkheden transparant worden gemaakt, wat bijdraagt aan onderling begrip, bijstelling van verwachtingen en actief reageren op misverstanden en problemen. Daarnaast helpt actieonderzoek om de onderliggende, fundamentele doelstellingen naar voren te krijgen waarmee partijen meer inzicht krijgen in de gezamenlijke belangen.

Meer lezen:

Lees de volledige beleidssamenvatting van het project (PDF).